Tudtad-e?

Most egy hosszabb, de annál fontosabb cikk következik.?

Az utóbbi évtizedben több kutatást során is bebizonyosodott, hogy az élelmiszerek és innivalók csomagolására használt műanyagok igencsak károsak lehetnek az emberi szervezetre (a gyerekjátékokkal kapcsolatban is sok vizsgálatot végeztek, melynek köszönhetően egyre szigorúbb előírásoknak kell megfelelni a gyártás során). Ennek oka, hogy az igénybevételtől -mint a hőhatás, tárolás időtartama, savas közeg, dörzsölés hatására- különböző káros vegyületek oldódnak ki a műanyagból és jut bele a benne tárolt italba vagy élelmiszerbe. Minden műanyagon találunk jelzéseket, kódokat, melyekről érdemes tudni, hogy mit is jelentenek. Ez a dombornyomott háromszög kis számmal –pl. a palackok alján- a műanyag típusát jelzi, melyek a következők lehetnek:
1. Polietilén tereftalát (PETE vagy PET). Átlátszó, törésmentes, bent tartja az oxigént, a szénsavat, így ideális a különböző italok tárolására. Ennek ellenére a gyártók óva intenek ezeknek a palackoknak a többszöri használatától, ugyanis az apró sérüléseken keresztül káros vegyületek szivároghatnak át az italba, élelmiszerbe.
Felhasználása: édesség csomagolása, előre csomagolt zöldségek doboza, szirupok, gyümölcslé, ecet, ivójoghurt, majonéz, ketchup, étolaj flakonok, tejes palack, kozmetikai szerek, öblítők és az ásványvizes és üdítős palackok.
2. Nagysűrűségű polietilén (HDPE). Ez a műanyagfajta ellenáll a kémiai anyagoknak, így biztonságos műanyagként tartják számon. Tisztítószereket és kozmetikai szereket csomagolnak beléjük.
3. Polivinilklorid (PVC). Ez az egyik legveszélyesebb műanyagfajta, ha lehetséges kerüljük, hiszen fő alkotóeleme a vinil-klorid rákkeltő. Rendkívül káros anyagokat bocsájtanak ki magukból a bennük tárolt élelmiszerekbe.
Felhasználása: palackok, ételek csomagolása, átlátszó műanyag csomagoló fóliák, kozmetikai és tisztítószer flakonok.
4. Kis sűrűségű polietilén (LDPE). Ez szintén biztonságosnak tartott, erős, rugalmas műanyagfajta.
Felhasználása: zacskók, szatyrok, ételek csomagolása, fóliák, összenyomható palackok.
5. Polipropilén (PP). Ez is biztonságos műanyag, melynek olvadáspontja magas, így meleg italokat, szószokat is lehet benne tárolni.
Felhasználása: húsok átlátszó fólia csomagolása, tejtermékek, jégkrémek, ketchup, kozmetikai szerek, mosószerek flakonja, edények, poharak, tálcák, cumisüvegek…stb.
6. Polisztirol (PS). Veszélyes műanyag, mert sztirolt bocsájt az ételbe, italba, mely rákkeltő anyag. Jól szigetel, szilárd vagy habszivacs állagú.
Felhasználása: eldobható kávés poharak, élelmiszer tároló dobozok, tejtermékek dobozai, eldobható habedények, habszivacs tálcák, melyek az élelmiszerek alatt szoktak lenni.
7. Ezek azok a műanyagok, melyek nem sorolhatók az 1-6-os kategóriákba vagy éppen valamelyek keveréke. Mindenképp érdemes kerülni, mert nem tudhatjuk az összetételét.
Felhasználása: cumisüvegek, kulacsok, konzervdobozt ezzel bélelik, ételhordók, műanyagtárolók.
Van pár gyakorlatias megoldás, mellyel megelőzhetjük a bajt, a méreganyagok szervezetbe jutását:
– kerüljük a műanyagok használatát, ahol tudjuk, helyettesítsük porcelánnal, üveggel, fával, rozsdamentes acéllal.
– mikrohullámú sütőben soha ne használjunk műanyag edényt és ne melegítsünk benne csomagolt készételt.
– csecsemőnek és kisgyermeknek ne adjunk műanyag rágókát és a cumisüveget is ellenőrizzük, hogy miből készült, a legjobb az üvegből készült cumisüveg.
– kerüljük az előre csomagolt készételt amennyire csak lehet, illetve a konzerveket.
– a palackos italok elkerülése talán a legnehezebb, mégis ajánlott. Amennyiben nincs rá lehetőség, arra figyeljünk, hogy lehetőleg a szénsavmentes ásványvizet vegyük csak meg, hiszen az semleges. Ne tegyük ki semmiképpen hőhatásnak, ne hagyjuk a napon.
Ez a sok információ elsőre ijesztő lehet, de idővel megtapasztalva rájövünk, nem is olyan nehéz elhagyni a káros műanyagok használatát.

Select your currency
HUF Magyar forint
X