Tippek, hogy ne féljen a Gyermek az orvostól

A legtöbb Gyermek életében az orvosnál tett látogatás szorongást szül, mely igen erős félelemérzetté tud fokozódni. Sajnos Ők még ezeknek az érzéseknek nem tudnak hangot adni, nem tudják magukból kiadni. Ezeket a negatív érzelmeket esetenként próbálják sírással, „hisztivel” kifejezni, de valójában befelé fojtják Önmagukba, ami sajnos kárt is okozhat a kis lelkükben. Azért valljuk be, hogy még felnőttként is ki tud alakulni bennünk egy bizonyos fokú szorongás akkor, amikor tudjuk, hogy orvoshoz kell mennünk. Mi persze ésszel fel tudjuk fogni, hogy ez egy kötelező „rossz”, ami valójában jó dolog, mert értünk van.☺️
Mivel sokszor elkerülhetetlen, hogy a Gyermekeket elvigyétek orvoshoz, mindenképp érdemes felkészíteni Őket arra, hogy mi fog történni a rendelőben. Fontos, hogy az Orvos személye a lehető legkevesebb rossz élményhez kapcsolódjon, akkor a Gyerkőcöknek is könnyebb lesz. Érdemes minél több eszközt bevetni a szorongásuk csökkentése érdekében, ehhez hoztunk Nektek pár tippet, melyek hatásosak lehetnek:?
– A Gyermekek fantáziájára hagyatkozva, életkoruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelően érdemes Velük gyakran „orvososat” játszani. Ilyenkor a kis beteg macit vagy babát Maguk tudják meggyógyítani, ami mindenképp pozitív érzést vált ki Belőlük.
Nagyon aranyos –játék- orvosi eszközöket lehet kapni, melyek segítségével a vizsgálatokat akár egy családtagon is el tudják végezni.
– Ebben az esetben is nagyon hasznos lehet a mese, melyben a Doktor néni vagy Doktor bácsi meggyógyít egy kitalált vagy valós barátot. Fontos, hogy mindig pozitív legyen az orvos karaktere.
– Soha nem szabad hazudni a Gyermekeknek. Minden esetben az a jó, ha elmondjátok Nekik, hogy most orvoshoz kell menni, nem szabad mást kitalálni helyette.
– Életkoruknak megfelelően érdemes Nekik elmagyarázni, hogy miért is kell menni az orvoshoz, mi fog történni a vizsgálat során és ez hogyan járul hozzá a gyógyulásukhoz.
– A váróban történő várakozás közben ajánlott elterelni a figyelmüket. A legjobb az, ha előre lebeszélitek az időpontot a doktorral és akkor nem kell sokat várni.
– Mivel a Gyermekekre megnyugtatóan hat a Szülő közelsége, amennyire lehetséges maradjatok a közelükben, akár ölben is ülhetnek, ha a vizsgálat megengedi.
– A vizsgálat végeztével fontos a dicséret, hiszen nagyon bátor tettet hajtottak végre és az a jó, ha ennek a bátorságnak az erejét Ők is érzik.
A Gyermekeknek a legfontosabb mindig a biztonság érzése mind fizikailag, mind lelkileg. Előfordul, hogy minden pozitív próbálkozásotok ellenére, mégsem sikerül a félelmet, szorongást csökkenteni Bennük, mely sírás és hiszti formájában meg is nyilvánul. Ezt el kell fogadni ilyenkor, hiszen Ők az érzelmeiket nem képesek úgy kordában tartani, mint egy felnőtt, nem is lehet ezt elvárni Tőlük. Ilyenkor a legfontosabb az elfogadói szülői magatartás és a szeretetteljes támogatás. Öleljétek Magatokhoz Őket, hiszen a szeretet érzése mindenre gyógyír.❤️

 

Select your currency
HUF Magyar forint
X