Télen is fontos a vitamin!

Havas, saras, cudar hideg, borongós napok….Brrrrr! A téli hónapok alatt fáradtabbnak érezhetjük magunkat, melyet akár vitamin- és ásványianyag hiány is okozhat. A Gyerekeknél is előfordulhat hasonló, mit tehetünk ilyenkor? Összegyűjtöttem pár tudnivalót Nektek!

Az Ő esetükben sokkal jobban oda kell figyelnünk a megfelelő tápanyagbevitelre ebben az időszakban, hiszen a vitamin-hiány hatására gyengül az immunrendszerük, amitől sajnos gyakrabban folyik a nózi, gyullad be a torkinca vagy netán ágynak is esik a Gyerkőc. A közösségbe járó Gyermekeknél nem tudjuk elkerülni a betegségeket, viszont segíteni tudunk Nekik, hogy hamarabb meggyógyuljanak. Nyáron könnyű dolgunk van, úton-útfélen zöldség-gyümölcs standok kínálják az egészséges finomságokat. Ilyenkor viszont nekünk kell megtalálni a megfelelő megoldást az egészségük védelmére. A szakemberek között is megoszlanak a vélemények, hogy vajon szükséges-e a vitaminpótlás ebben az időszakban, vagy elegendő, ami a táplálékkal naponta bejut a kis szervezetükbe. Hát lássuk be, hogy valószinűleg az kevés lesz. Több okból is. Egyrészt nehéz ma már teljes értékű ételt rakni az asztalra, másrészt a Gyermekek étkezési szokásai sem épp a legjobbak. Próbáljunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat adni Nekik, lehetőleg ellenőrzött gazdálkodásból, hogy minél kevesebb méreganyag kerüljön a szervezetükbe, ami tovább gyengíti az immunrendszerüket. Sokkal kevesebb cukrot kéne fogyasztaniuk, amit nehéz visszafogni náluk, de meg kell próbálni. Persze, egy finom születésnapi tortának én sem tudok ellenállni, de nem is kell. Viszont édesítéshez használjunk mézet, banánt, datolyát, így finom és még egészséges is lesz a nasi. Vitaminkészítmény választásakor figyeljünk arra, hogy szerves, természetes összetevőket tartalmazzon. Egyik legfontosabb a C-vitamin, ami az egész testre jótékony hatással van! A D-vitamin (D3) pótlása is nagyon fontos, hiszen ilyenkor a napsütésről csak álmodozunk, miközben a kis csontjaik néha rekord gyorsasággal nőnek, s ezeket erősíteni kell. Így ne hagyjuk ki a kalcium bevitel fontosságát sem.

A végére hagytam az én kedvencemet: antioxidánsok. Ma már sokat hallani jótékony, a szervezetünkre gyakorolt különleges védő hatásukról. Tökéletes antioxidáns források a piros bogyós gyümölcsök. Ezek közül is az áfonya -a kedvencem- és a gránátalma igazi „csodaszerek”.

Ne felejtsük el, hogy kicsi korban alakulnak ki a Gyermek étkezési szokásai, amik az egész kis életét végig kísérik majd. A mi felelősségünk ezek minősége és egészséges finomságokkal, meg persze játékos hamizással csak jót tehetünk Nekik!

Select your currency
HUF Magyar forint
X