Tejfogak – Mit tegyünk, ha elromlottak?

Fogorvos. Érzitek a gyomrotokban azt a kis összerándulást, ahogy olvassátok ezt a szót? Persze, hogy érzitek. Én is érzem, pedig rendszeresen járok ellenőrzésre egész pici korom óta, aminek köszönhető, hogy ez a kis félelmem a Doktorbácsi székében már alig érezhető. Nemrég voltam nála, s igen alaposan kikérdeztem a tejfogakkal kapcsolatban.
Nagyon fontos, hogy a babákat már az első fogacskák kibújása után vigyétek el a választott gyermekfogászatra, hiszen nagyon fontos már Náluk is a megfelelő száj- és fogápolás, mind az egészségükre, mind a későbbi maradandó fogaik egészségére nézve. Ezalatt a pár perces vizsgálat alatt megismerkednek a Doktornénivel vagy Doktorbácsival, a környezettel, ahol sok érdekes és piszkálni való dolog van Számukra, miközben Ti sok információt kaptok az elkövetkező időszak teendőiről, hogy minél szebbek maradjanak azok a pici fogak. Az is nagyon fontos, hogy ilyenkor semmi negatív élményt nem szereznek, azzal ellentétben, amikor már az első alkalomkor hozzá kell nyúlni a fogacskákhoz.
Természetesen vannak azok az esetek, amikor minden igyekezet ellenére is megjelennek az első kis szuvasodások. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a gyermekek „mindenevők”, mindent esznek, amit megkaparintanak. Az állandó rágcsálással sérülhet a fogfelszín, amihez kapcsolódik a következő „kártevő” tényező: a cukor. Bizonyos szénhidrátok lebontásakor savképző baktériumok keletkeznek, melyek károsítják a fogfelszínt. Ezek a szénhidrátok a cukor, glükóz, fruktóz stb. Minden, ami finom.
A kis fogak épségének érdekében fontosak a megelőző kezelések, melyek mind fájdalom mentesek.
Az egyik kezelés az ózonterápia. Ez egy új módszer, melynél az ózongép a levegő oxigénjéből ózont képez, mely bejut a fogak barázdáiba, mikro kis résekbe, a szuvas, felpuhult területekbe, itt elpusztítja a baktériumokat, ezáltal megszűnik a rongáló savas hatás.
A másik a barázdazárás, melynél a fogfelszín kis barázdáit kiegyenlítik, ezáltal nem tudnak bejutni a baktériumok, az ételmaradék. Ehhez nem kell fúrni a fogfelszínt, viszont időnként cserélni kell a záróanyagot.
Komolyabb szuvasodás esetén szükséges lehet a fogtömés, melyről a mai napig megoszlik a fogorvosok véleménye. A tejfogak folyamatos mozgásban vannak, ezért nem lesz teljesen stabil a tömés bennük, egy idő után várható, hogy kiesnek, viszont a szuvas területet érdemes megszüntetni. Ez a dilemma okozója. A kieső darabot a gyermek lenyelheti, emiatt némelyik orvos nem szereti betömni őket.
A megelőzés a legjobb orvosság, úgyhogy Fogmosó dal bekapcsol, közös fogmosás indul!

Select your currency
HUF Magyar forint
X