Szobatisztaság – De mikor?

A Gyermekek életének első pár éve nagyon intenzív, kihívás mind a Gyermekek, mind a Szülők számára. A csecsemőből kisbaba, a kisbabából kisgyermek lesz. Mindegyik korszaknak van egy pontja, amikor átlépnek a következőbe. Ezek közül az egyik a pelus elhagyása, a SZOBATISZTASÁG. Ez 2,5-3 éves kor körül köszönt be, némelyik Gyermeknél kifejezetten gyorsan. Szerencsés esetben ez nyári időszakra esik, amikor is le lehet venni a pelust napközben és kisebb-nagyobb sikerrel már el is indul a folyamat. Van olyan Gyerkőc, aki maga veszi le és közli, hogy „köszöni szépen, de nem kéri többet, mert Ő már nagy”. Ez az önálló döntés sem biztos kulcsa a sikernek, „balesetek” eleinte ebben az esetben is vannak.
Mint minden folyamatnak, ennek is meg van a menete, vannak jelek amiből a Szülők sejthetik, hogy közeledik az idő. A Gyermekek 2 éves koruk körül kezdik érezni és tudatosul is Bennük, hogy „itt valami történni fog”. Igyekeznek szólni, de ekkor még általában már az „esemény” közben vagy előtte 1-2 másodperccel sikerül Nekik. Érdemes elkezdeni ellenőrizni a pelusukat napközben több alkalommal, s amennyiben bővebb folyadék fogyasztása után többször is száraz marad, az már jele annak, hogy tanulgatják szabályozni a kiválasztást. Az is nagyon jó jel, ha érdeklődést mutat a Gyermek a családtagok wc-használati szokásai iránt, esetleg imitálja Ő is a folyamatot.
Ez egy igazán izgalmas folyamat, de egyvalamit fontos tudni: nem szabad erőltetni! Az erőltetés, siettetés akár életre szóló zavarokat is okozhatnak.
Sigmund Freud (híres pszichiáter) kutatásai rávilágítanak arra, hogy a szobatisztává válás folyamatának mennyire fontos a megfelelő időben történő menete. A Gyermekek hamar rájönnek, hogy ami a pelusban van az csak az övék, saját fennhatóságuk alá tartozik, ez a Szüleiktől való függetlenedés egyik eszköze. Amennyiben a Szülő erőszakkal próbálkozik, sietteti a folyamatot, a Gyermekek kétféle reakciót mutathatnak:
-vagy visszatartják,
-vagy meglepetésszerűen ott végzik el a dolgukat, ahol éppen kedvük tartja.
Ez a kétféle reakcióból felnőttként kétféle személyiségtípus alakulhat ki. A „visszatartó” kínosan pedáns és nett lesz, a „széthagyó” szétszórt és rendetlen.
A vizeletürítés szabályozása általában magától alakul ki, a székletürítést viszont gyakoroltatni kell Velük. Vannak Gyermekek viszont, akiknél hamarabb kialakul a széklet visszatartásának a képessége. Akármelyiket is tanulja meg előbb a Gyermek, a játék hevében még a rutinosak is annyira megfeledkezhetnek Magukról, hogy egy kis pisi be-be csuroghat.
Dr. Benjamin Spock (amerikai gyermekorvos és szakíró) előkészületi tanácsait is érdemes kipróbálni, amennyiben nyitott rá a Gyermek.
7-8 hónapos kor:
A bilire való szoktatás elkezdődhet már ebben a korban, amennyiben a Baba már tud stabilan ülni. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy mindig ugyanabban az időben végezze a dolgát, mint például reggeli után. Ilyenkor még nem működik az inger tudatos érzékelése, viszont a bilihez hamar hozzászokik és ez már egy lépés a későbbi sikerhez.
12-18 hónapos kor:
Ebben a korban már célszerű valóban elkezdeni a bilire szoktatást azoknál a Gyermekeknél, akik nagyjából tényleg ugyanabban az időszakban végzik a nagydolgukat. Fontos nagyon, hogy fokozottan figyeljen a Szülő erre az időszakra, ugyanis itt jön el az, amikor a bili tartalmát saját produktumának tekinthetik a Gyerkőcök. Ez lehet nagyon vicces is, amikor elajándékozzák az egész „csomagot” valamelyik Szülőnek, de sajnos működhet fordítva is, amikor annyira ragaszkodnak hozzá, hogy képesek inkább visszatartani, csak senki ne vegye el Tőlük. Ebből komoly székrekedési probléma alakulhat ki.
18-24 hónapos kor:
Ebben az életkorban már tudatosul a Gyermekekben a testük jelzése, tudják, hogy az az „inger” jelzi a pisit vagy a kakit. Ilyenkor egy-egy pillanatra meg is torpanhatnak a játékban, szólnak, hogy éppen mi történik. Elkezdi Őket zavarni a kakis pelus érzése, ami ahhoz vezethet, hogy eleinte gyorsan szeretnének megszabadulni tőle, majd már egyáltalán nem is szeretnék ezt az érzést érezni. Ilyenkor már tényleg érdemes elkezdeni a szobatisztaságra szoktatás folyamatát.
A mostani elvek szerint 3 éves kor az ideális a Gyermekek szobatisztává válására. Minden esetben figyelni kell a Gyermekeket, nyitottnak lenni a jelekre, hiszen minden Gyermek más és nem szabad egyikőjükre sem ráerőltetni semmi olyat, aminek még nem jött el az ideje.

Select your currency
HUF Magyar forint
X