Színek a Gyerekszobában

Korábbi bejegyzéseinkben említettük már a színeket. De milyenre fessük a gyerekszobát? A színek fontos részét alkotják az életünknek. Akármerre nézünk, színesben látjuk a világot. Egy-egy szín nagyon intenzíven tud hatni a hangulatunkra. Vannak kifejezetten negatív hatású, amolyan ingerlő, idegesítő, szomorúságot okozó színek és vannak a nagyon kellemes, nyugtató, vidámságot hozó hatással bíró színek. Ezt fontos figyelembe venni a gyerekszoba kialakításánál és érdemes lehet eltérni a rózsaszín-kék látásmódtól is. A természet, amely körülvesz, folyamatosan megajándékoz bennünket a pompás színvilágával: a gyönyörű kék ég, csillogóan kékes tenger, a vörösben fénylő naplemente, a csodálatosan zöld tavaszi tisztás, az a rengeteg féle pompás virágszirom… és még sorolhatnánk. Különös tulajdonsága a színeknek, hogy a hőérzetünkre is hatással vannak. Megkülönböztetünk úgynevezett meleg és hideg színeket. A meleg színek: sárga, narancs, piros. A hideg színek: lila, kék, zöld. Létezik egy harmadik csoport is, a föld színek: okker, bézs, barna, szürke.
Megmutatjuk Nektek részletesen, hogy melyik szín milyen hatással bír. Ez alapján már könnyebb lehet a választás a Gyermekeitek kuckójának a kialakításához.
Sárga: az egyik legvidámabb szín, melynek világosabb árnyalatai és a napsárga színek „bearanyozhatják” a kis Lurkók hangulatát. Az intenzívebb árnyalatai és a túlzott használat ingerültséghez, hiperaktivitáshoz vezethet.
Narancs: ezt a színt használhatjátok bátran, hiszen jókedvre derít, vidámságot „hoz”, színterapeuták szerint az anyagcserét is serkenti.
Piros, vörös: a kissé melankólikus Gyermekek szobájába érdemes csempészni vörös árnyalatokat kiegészítők formájában, de semmiképp sem szabad túlzásba esni, teljes falfelületet festeni, hiszen az ingerültséget vált ki, hiszen serkentő színek.
Lila, ibolya: a halvány árnyalatai nyugtató és fájdalomcsillapító hatással bírnak, míg az intenzívebb árnyalatok ennél a színnél is serkető, ingerültséget okozó hatásúak.
Kék: kellemes, nyugtató hatású, mely segít a könnyű elalvásban is. A nehezen elalvó Gyermekeknél érdemes több kék színt használni a szobácskájukban.
Zöld: kifejezetten nyugtató, a pulzusra is jó hatással bír. Az ingerlékenyebb, nyugtalanabb Gyermekeknél érdemes sok zöldet használni a környezetükben.
Föld színek: biztonságot, melegséget árasztó színek. Ezeknek a használata minden Gyermek esetében ajánlatos, de a félősebb, hiperaktív Gyermekeknek a legjobb választás.
Természetesen korcsoportonként is adottak az ideális színek.
Kisbabák szobája legyen mindig világos, pasztell színű, semmiképp se legyen harsány színekben pompázó, hiszen az nyugtalanná teheti a Csöppségeket.
Ovis Gyermekek esetében hagyjátok Őket beleszólni a kis szobájuk kialakításába, hiszen ösztönösen jó hatású színt fognak választani Maguknak. Természetesen lehetnek extrém választások is, azokat mindenképp bíráljátok felül.
A Gyerekszoba kialakítása már a Csöppségek érkezése előtt szívmelengető a Szülőknek, később pedig a már saját elképzelésekkel bíró Gyermekekkel kifejezetten szórakoztató lehet. Élvezzétek hát az ideális, kellemes környezet kialakítását. ?

 

 

Select your currency
HUF Magyar forint
X