Iskolaelőkészítés okosan: avagy hogyan segíthetjük a gyermeket a felkészülésben?

A nyár megállíthatatlanul robog tovább, és a boltok polcai is megteltek már az iskolakezdéshez szükséges eszközökkel, írószerekkel és füzetekkel… úgy tűnik mindenki készül a szeptemberre. Ki örömteli várakozással, ki meglepő nyugalommal, és persze akadnak, akik kisebb lelkesedéssel várják az iskolakezdést, egy azonban biztos: azok a szülők, akiknek gyermekük most kezdi az első osztályt, izgatottan, talán ici-pici, teljesen természetes aggodalommal vágják azt a bizonyos centit…

… hiszen számukra, az ő gyermekeik számára szeptembertől egy egészen új kihívás, mi több, egy egészen új élet veszi kezdetét.  A gyermek – és persze ezzel együtt a szülő is – új közegbe csöppen, új elvárásokkal találkozik. De hogyan készíthetjük fel a gyermeket az iskolakezdésre? Szükséges tanulnunk vele már a nyáron vagy hagyjuk, hogy élvezze az „utolsó” szabad heteket? Baj, ha nem tud számolni, mire az iskolapadba kerül? Probléma, ha még nem ismeri az órát? Mit és hogyan, mennyit és mikor… megannyi kérdés merül fel az első osztályra készülő családokban, amelyben most egy pici segítséget szeretnénk nyújtani a Pindur.Shop játék webáruház jóvoltából.

Kezdjük rögtön azzal, hogy mi az amit NEM kell megtennünk:

A tanítást bízzuk a pedagógusokra!

A legtöbb szülő szeretné, ha gyermeke már az első osztályban kirívó teljesítmény érne el. Nem is csoda, hiszen apu kicsi hercegnője, vagy épp a trónörökös otthon mindenben a legjobb volt: a legügyesebb, a legszebb, a legmókásabb. Ugye az iskolában sem fog lemaradni?!

Éppen ezért sok szülő gondolja úgy, hogy alapvető dolgokat ő is meg tud tanítani a gyermek számára, azonban ez nem minden esetben építő jellegű ötlet. A legtöbb pedagógus szerint, ha a szülő már otthon megpróbálja megtanítani a gyermeket számolni, írni, esetleg olvasni is, az az oktatás folyamatában akár hátrányként is jelentkezhet! Ezeket jobb, ha a pedagógusra bízzuk, azonban ez nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetünk…

Az otthoni felkészítésben, segítségnyújtásban és készségfejlesztésben ugyanis nagyon is sokat segíthet a szülő!

Az iskolaelőkészítés lelki háttere

Felkészítés a rutinra, az új életre

Az iskolakezdés nem csupán a tanulnivalók sokasága miatt jelent kihívást a gyermeknek, de önmagában a mindennapi rutin megváltozásában is. Attól a gyerektől, aki eddig reggeltől estig szaladgált és szabadon játszott, most azt várjuk el, hogy órákon keresztül nyugodtan üljön, figyeljen… Ez pedig nem egyszerű feladat. Persze semmi esetre sem javasoljuk, hogy a nyár utolsó heteit a gyermek már kötelező jelleggel az íróasztal mögött töltse. Egy-két szuper fejlesztő, foglalkoztató könyv azonban, amely leköti és játékos formában fejleszti a gyermek készségeit, nagyon is jó gyakorlat lehet erre – pláne, ha a család is csatlakozik a mókához. Ezeket a gyerekek élvezettel forgatják és dolgoznak rajta, fejlődik vele „kötelességtudatuk” (hiszen amíg nincs kiszínezve a Hercegnő, addig nem olyan szép…).

De csak akkor, ha sikerélményük van benne. És el is érkeztünk egy másik fontos fordulóponthoz…

A sikerélmény fontossága a motivációban

Ha a gyermek nem érzi magát sikeresnek, ha a tesó sokkal szebben színez, ha az ő rajza nem olyan jó mint anyué, az nagyban visszavetheti az iskolai fejlődését is (hiszen demotivált lesz, akár meg is tagadja a rajzolást, ceruzafogást), ezért a szülő számára az egyik legfontosabb feladat, hogy ezt biztosítsa számára. Teljesen természetes, hogy dicsérjük a gyermeket, hogy a rajza kikerül a hűtőre, ám sokszor ez sem elég, ha önmagával nem elégedett. Ilyenkor pedig csalni ér! Persze csak picit. 😉

Az egyik legszuperebb fejlesztő füzet család, a KIDDO fejlesztő füzetei például kifejezetten jó erre: korosztály alapján a kicsik számára „könnyített” verziók is kaphatóak (például vastagabb kontúrral ellátott színezők), amelyekkel lépésről lépésre fejleszthetjük a gyermek képességeit, emelve közben sikerélményét is. A színezők mellett specifikus, pedagógusok által kifejlesztett játékos feladványok, labirintusok és sok más vár a gyermekekre ezekben a füzetekben, így biztosan nem unnak rá.

 

Képességfejlesztés babakortól: a ceruzafogás és az íráskészség fejlesztése

Amikor iskolai előkészítésről beszélünk, több irányban is gondolkodhatunk és akár kifejezetten egy-egy területre fókuszálva is kereshetünk számukra készségfejlesztő játékokat. A logika fejlesztése, a mennyiségek felismerése, az ügyesség mind-mind nagyon fontos képesség, ám az iskolakezdéskor az egyik legfontosabb, hogy a gyermek íráskészsége, ceruzafogása megfelelő legyen.

Hiszen az írás, a ceruzafogás, a betűk kanyarítása az egész iskolás kort végig kíséri, és ha ebben probléma adódik, az könnyen kihatással lehet minden tantárgyra. Ha a gyermeknek túlzottan kell koncentrálnia a ceruza forgatására, kevésbé fog tudni koncentrálni bármi másra!

Íráskészség fejlesztés babakortól

Az íráskészség kialakulásához és fejlesztéséhez már egészen pici baba kortól hozzá láthatunk. Ne aggódj! Ha nem kezelted tudatosan ezt a témát, nagy valószínűség szerint akkor sincs semmi baj, hiszen ezek a játékok, mozdulatok automatikusan jönnek a legtöbb kisbabánál – az íráskészség fejlődése ugyanis már a nagymozgásokkal megkezdődik – egészen a kúszástól. Ahogy a gyermek elkezd nyolcasokat leírni a levegőben a kisautóval, máris jó úton járunk: a későbbiekben ugyanis már alkarral fog körözni, aztán a csuklóra korlátozódik ez a mozgás, míg végül ujjacskáival már a ceruzát is fogja tudni forgatni, és a papírra kerül az a bizonyos nyolcas.

A ceruzafogás és az íráskészség fejlesztése kisgyermekkorban

A gyerkőc körülbelül 3 éves korára lesz képes a ceruzát megfogni és azt használni. Persze először kicsit ügyetlenül, hatalmas papíron dolgozik, aztán ahogy a rajzok egyre szebbek lesznek, úgy lehetnek a lapok is egyre kisebbek, míg végül eljutunk az iskolás korig és az írásig.

Ebben az időszakban már érdemes a gyermeknél tudatosan figyelni a ceruzafogásra. Minden gyermek máshogy fogja a ceruzát kezdetben: van aki marékra, van aki helyesen, de egészen furcsa megoldásokat is láttunk már. 🙂

A helyes ceruzafogás elsajátításához az egyik legfontosabb feladata a szülőnek a gyermek kézizomzatának erősítése. Csak semmi pánik, nem tornáról és edzésről beszélünk. Elő a gyurmákkal, a papírgalacsinokkal! A fogó-, csippentő mozdulat kialakítása, az alkar és a csukló, valamint az ujjak erejének fejlesztése az egyik legfontosabb lépés, amit tehetünk a gyermek sikeréért az iskolában!

Felkészítés az iskolára, játékos formában

A különböző készségfejlesztő játékok, iskolaelőkészítő játékok rendkívül jó szolgálatot tesznek akár kisebb gyermekeknél, akár a most szeptemberben iskolába készülőknél.

Nagyon fontos, hogy a gyermek játéknak, együtt töltött időnek, szórakozásnak – és ne kötelességnek – élje meg az ezekkel való játékot. Attól, hogy az adott játékot egy gyerekjáték üzlet polcairól emeltük le, még nem biztos, hogy a gyermek számára élvezetes is lesz, és a tanulás egyből játékká válik.

A fejlesztő játékok tálalása, szórakoztatóvá tétele és valódi fejlesztő képességének kiaknázása a szülő feladata. A Pindur.Shop kínálatában fejlesztendő készségek alapján kategorizálva találsz rengeteg szuper játékot, de természetesen otthon, vásárlás nélkül Ti is kitalálhattok egy csomó ilyet. Ha szeretnél fejlesztő játékötleteket, IDE kattintva, a kategóriák alatt sok-sok jó ötletet találsz, amelyet akár már ma este élvezhettek!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Select your currency
EUR euró
X