Cumi… De meddig?

A cumizás és az ujjszopás teljesen természetes jelenség a Babáknál, Kisgyermekeknél. Lelki szempontból mindegy, hogy a Gyermek melyiket választja, ugyanis bizonyos helyzetekben azt az intimitást, nyugalmat idézi fel vele, amit az Anya közelsége, a szopizás ad Neki, egy bizonyos biztonság-élményt. Amennyire lehetséges ezt a választott szokást a Gyermek maga alakítsa ki, ugyanis bizonyos esetekben akár hátránya is lehet belőle: például, ha a Szülő a nyűgös, „hisztis” Gyermek szájába azért adja a cumit, hogy „csendben legyen” vagy „megnyugodjon”, akkor a Gyermek nagyon könnyen rászokhat arra, hogy a feszültségeit, szorongásait a cumi segítségével oldja. Ezáltal egy idő után nehezebben alkalmazkodik a valóban megfelelő szorongáscsökkentő módszerekhez, nem igazán tudja a korának megfelelően megnyugtatni saját Magát. Mindenképpen érdemes a „nehéz” pillanataiban is megölelni, beszélni hozzá, hogy érezze a szeretetet és hogy minden rendben van. Természetesen külső tényezők, változó élethelyzet is kiválthatja a cumizáshoz való ragaszkodást a Gyermekben. Ez lehet Kistestvér születése, óvodaváltás, betegség vagy bármilyen bizonytalanságot okozó élethelyzet. Ilyenkor tulajdonképpen a Gyermek a saját kicsiségéhez ragaszkodik, „visszalép az időben”, ahol kisebb elvárásoknak kell megfelelnie (gondolja Ő). Ez az állapot átmenetileg minden Gyermeknél előjöhet, majd „feltöltődve” visszatér az életkorához. Azért nagyon fontos figyelni, hogy ez az állapot milyen intenzív és mennyi ideig tart. Amennyiben a Gyermek nagyfokú szorongással reagál a cumi elvételére, ugyanis nem akar lemondani a cumizás által „kapott” kisgyermekképről, érdemes foglalkozni vele. Nagyobb óvodás Gyermeknél is előfordulhat ez a jelenség, nála ez a fajta cumizás a belső egyensúly megborulásának a jele. Ilyenkor pár napnyi cumizás helyreállíthatja a kis belső rendjét, békéjét, de ha tovább tart, az már arra utaló tünet, hogy az egyensúlyzavar nagyobb, hiszen a cumizás adta biztonság sem oldja meg. A cumizással kapcsolatban is két különböző csoportra oszthatók a Szülők. Az egyik csoport azt vallja, hogy semmi gond nincsen azzal, ha a Gyermek még óvodás korban is cumizik, ugyanis majd amikor Ő úgy érzi, hogy már nincsen rá szüksége, akkor leteszi magától. A másik csoport azt vallja, hogy 2-3 éves korában mindenképpen le kell tennie a Gyermeknek a cumit. Azt, hogy ki melyik csoportba tartozik, azt maga döntse el, de azért van néhány dolog, amit jó tudni a cumizásról, ugyanis a 3 éves kor feletti intenzív cumizás károkat is okozhat:

  • a cumizástól a már kibújt fogak előre állnak és ezáltal kialakulhat pöszeség és nem mellékesen látványra sem szépek
  • az állandóan szájban lévő cumi gátolhatja a beszédfejlődést, ugyanis ilyenkor a nyelv és a száj izmai rendellenes helyzetben vannak
  • a fülbetegségek kockázata is magasabb a cumizós Gyermeknél, ugyanis Nála könnyeben alakul ki középfülgyulladás.

És, hogy hogyan lehet sérülés nélkül megszabadulni a cumitól? Hoztunk néhány tippet:

  • Első lépésként el kell mondani a Gyermeknek, hogy a cumizás piciknek való, Ő pedig már Nagylány/Nagyfiú, ezért a cumi elég csupán az elalváshoz. Meg kell Neki mutatni, hogy a nagyok milyen ügyesen játszanak cumi nélkül, hátha Ő is kedvet kap hozzá.
  • Második lépésként egy idő után le kell mondani az alvásnál való cumizásról is. Ekkor meg kell próbálni valamivel helyettesíteni a cumit: jól gyűrhető rongy, cuki plüssállat, Anyaillatú póló… bármi, ami megnyugvást adhat a Gyermeknek.
  • Harmadik lépésnek Jó megoldás lehet a cumizseb. A Kicsi párnájára kell varrni egy kis zsebet, ami a cumi otthona lesz. Elalvás előtt egy kis mesébe fűzve el lehet játszani, hogy a cumi is megy pihenni a kis otthonába, kis fészkébe s onnan vigyáz mindenkire.
  • A legutolsó lépés a cumi „likvidálása”. Ennek a legjobb módszere az ajándékozás. Amennyiben a családban vagy a baráti körben született Kisbaba, el lehet vinni Neki, hiszen egy Kisbabának szüksége lehet rá. Ha Pici nincsen a közelben, akkor el lehet ajándékozni a Jézuskának, a Mikulásnak, a húsvéti nyuszinak vagy akár egy háziállatnak is. Természetesen ebben az esetben valami kis ajándékot a Gyermek is kapjon cserébe.

Annál a Gyermeknél, aki a cumizás helyett az ujjszopást választotta, a leszoktatás beszélgetéssel, érveléssel működik. Szeretet és a sok-sok türelem mindkét esetben szükséges.

.

Print Friendly, PDF & Email
Select your currency
HUF Magyar forint
X