A tavaszi fáradtság kezelése

Végre elmondhatjuk, hogy nyakunkon a tavasz, itt a jó idő… egyre többször élvezhetjük a napsugarakat. Ilyenkor a természet új erőre kap, minden életre kel. Mégis sokan érezhetik magunkat fáradtnak és nem csak a Felnőttek, hanem a Gyermekek is. Ezt hívják „tavaszi fáradtságnak”.

De mitől is érezhetjük magunkat bágyadtnak, álmosnak, enerváltnak, ingerültnek, esetleg lehangoltak, ami fejfájással is járhat? Az első kézenfekvő válasz erre a kevés napsütés, a napfény hiánya, a hosszú és sötét éjszakák. Ennek hormonális hatása a szervezetre, hogy a tartós fényhiány miatt a melatonin (alváshormonnak szoktak nevezni) szintje megemelkedik, a szerotonin (hangulatjavító) szintje pedig lecsökken. Van, hogy a több alvás sem segít felfrissülni, ekkor kell megfelelő tápanyagokkal feltölteni a szervezetet. Mivel a téli táplálkozás folyamán kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget tudunk fogyasztani, ezért a szervezet a tél végére kifogy a „raktáraiból” és úgymond lemerül. Vitamin- és ásványi anyag tartalékaink alaposan lemerülnek, ezért fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra. A gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztása kiemelkedően fontos. A legjobb gyümölcssaláta formájában, illetve a zöldségek levét is préselve vagy centrifugálva a legérdemesebb fogyasztani.

Három fontos vitamin bevitelére érdemes nagyon odafigyelni: C- és D-vitamin.

  • C-vitamin: kiváló antioxidáns hatású, véd a szabad gyökök ellen, hozzájárul az érfalak és az íny épségéhez, valamint segíti az izmok működését.
  • D-vitamin: fontos szerepe van a csontozat és a fogak felépítésében, a vér kalcium- és foszfor szintjének szabályozásában. Szervezetünk képes előállítani a napsütés hatására, ehhez fedetlen bőrfelületet kell, hogy érjenek a napsugarak. Mivel télen szinte alig süt a nap, márciusra a lakosság többsége D-vitamin hiányban szenved. A Gyermekek egészségének megőrzése érdekében egészen születésüktől kezdve napi szinten ajánlott a D-vitamin cseppek adagolása.
  • E-vitamin: kiemelkedő sejtvédő hatású antioxidáns, ami testünk működésének számtalan folyamatában részt vesz. Nem gondolnánk, hogy a tavaszi napsütés akár erősebb lehet, mint a nyári, ezért is fontos, hogy hagyjuk az E-vitamint gondoskodni bőrsejtjeink védelméről.

A tavaszi feltöltésnél mindenképp érdemes naponta egy fél maroknyi olajos magvat elfogyasztani.

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a mozgás fontosságáról is, legyen az sportolás vagy akár séta, kirándulás a családdal, segít elűzni a tavaszi fáradtságot.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Select your currency
EUR euró
X