A rovarcsipés kezelése házilag

A rovarcsípések felnőtt korban általában enyhe panaszokat okoznak (pirosság, viszketés), míg a Gyermekeknél ezek komolyabban, hosszabban tartók lehetnek, hiszen az Ő kis szervezetük még csak ismerkedik az idegen anyagokkal, mérgekkel. A nyári időszakban leginkább a hangya, a szúnyog, a pók, a méh és a darázs csípéseivel kell számolni. A viszketés, a piros duzzanat, a fájdalom és még a nagyobb dagadás is normális reakció egy csípés után. A rovarok mérge különböző toxinokat tartalmaznak, melyek bejutnak a szervezetbe, ahol védekezésképpen hisztamin szabadul fel. Létezik pár eredményes otthoni gyógymód a kellemetlen reakciók kezelésére, melyek gyors enyhülést hoznak az ádáz módon csípés áldozatául esett Gyermek számára:
– méhcsípés: szódabikarbónát keverjünk el egy kis vízben, ugyanis a méh mérge savas kémhatású, ezért lúgos folyadékkal lehet enyhíteni.
– darázscsípés: citromlével vagy ecetes vízzel érdemes bekenni, ugyanis a darázs mérge lúgos kémhatású.
Mindkét rovar csípése esetén mossuk le a megcsípett felületet langyos, szappanos vízzel, majd használhatunk antihisztamin-, vagy lidokain tartalmú kenőcsöt.
– szúnyogcsípés: almaecetes vízzel mossuk le a csípést, tehetünk rá borogatást is.
– hangyacsípés: a hangya mérge is savas kémhatású, ezért a szódabikarbónás víz ez esetben is nagyon jó.
– pókcsípés: gyulladáscsökkentő és fertőzésellenes hatása miatt aktív szenet is használhatunk porrá törve egy kis vízzel felhígítva, melyből pasztát készítve pakolást tehetünk a csípésekre. A szódabikarbóna szintén nagyon jó ebben az esetben is. Az őrölt kurkuma is gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Olívaolajjal összekeverve szintén pasztát kapunk, mely enyhíti a viszketést, lehúzza a duzzanatot, s csökkenti a fertőzés esélyét.
Aki esetleg nem „meri” kipróbálni ezeket a házi gyógymódokat a Gyermekén, ajánlom, hogy először tesztelje saját magán. Érdemes. ☺️

Select your currency
HUF Magyar forint
X