A gyermeknevelés árnyoldalai

Minden Gyerkőc egyszemélyben egy hamisítatlan CSODA. Ragyogóan kíváncsi szempár, huncutul szeretetteljes mosoly… Nem lehet Nekik ellenállni. Beszéltünk már arról, hogy a kis lelkük egészséges fejlődéséhez mennyire fontos a család szerepe, a közösen eltöltött minőségi idő, a beszélgetések, a közös játékok. Ezek a mindig kellemes dolgok. Viszont ahhoz, hogy tényleg angyali Gyermek legyen, kell pár olyan dolog is, amikre nem biztos, hogy mosolyogni fog. Biztos vagyok benne, hogy Nektek Szülőknek is néha nehéz ezeket betartani.

1. Fejlesztő feladatok: ez kellemes elfoglaltság, Szülőként figyelmet és energiát igényel, s lehet, hogy a Gyermek nem szeretné csinálni, mert gondolkozni kell közben, de mindenképp fontos az elvégzésük. Az óvodában sok ilyen feladatot csinálnak, de nem elég csak ott végezni ezeket.

2. Ellenőrzött média: ez nagyon fontos, hiszen a Gyermek személyiségfejlődésére nagy hatással van a média bármely formája, legyen az a televízió, internet vagy számítógépes játékok. A legjobb megoldás, ha néhány évig Ti is Vele vagytok, amikor tévét néz vagy játszik, s amennyire lehet, a korának megfelelő tartalmakat mutassátok csak meg Neki.

3. Elvárások: itt nem kell nagy dolgokra gondolni, legfőképp tilalmakra nem. Reális elvárásokat kell a kicsik elé állítani. A szoba rendberakása játék után egy első lépés, ami által megtanulja, hogy vannak feladatok is, amiket meg kell csinálni. Mindenképp segítsetek Neki, közösen jó móka is lehet, és így nem utálja meg már az elején.

4. Büntetés: ez az a pont, ami biztos vagyok benne, hogy vegyes érzelmeket kelt mindenkiben. Ahhoz, hogy később az életben boldogulhasson, már korán meg kell tanulnia minden Gyermeknek, hogy vannak szabályok, határok, melyeknek az átlépése következményekkel jár. A büntetésnek a legjobb módja, amivel érzi, hogy rosszat tett, viszont nem sérül a kis lelkivilága. Következetesnek kell lennetek, amit egyszer megtiltottatok, máskor se engedjétek, mert azzal összezavarjátok. Testi fenyítést semmi esetre se alkalmazzatok! Ne felejtsétek el, hogy most tanulják az életet, sok esetben nem direkt csinálnak rosszat.

5. Szabadság: ez a pont nem a Gyerkőcökről szól, hanem leginkább Rólatok, Szülőkről. Mindenki félti a Gyermekét, megóvná minden rossztól, de ezáltal meg is fosztaná a személyes tapasztalatok gyűjtésétől. Hagyni kell Őt száguldozni a kismotorral, nem baj, ha elesik. Elég, ha csak a veszélyes helyzetektől véditek meg, hogy komolyabb baja ne lehessen, a horzsolásokra mindenképp szükség van, hiszen maguk tanulják meg a határokat a saját tapasztalat által.

Remélem ez a pár tanács is a segítségetekre lesz.

Kíváncsi vagyok, hogy kinek milyen módszer válik be a határok, szabályok betartására. Osszátok meg velünk, hátha ezáltal egymásnak is jó ötleteket adtok.

Select your currency
HUF Magyar forint
X